Hvepse

Information

Hvepse sæson eller skal vi sige heftig hvepse år ?

Hvepse og Hvepsebo fjernelse / bekæmpelse

Generelt om Hvepse samfund

Vi har 7 forskellige Gedehamse arter her i Danmark, men i daglig tale kaldes de alle for Hvepse, og vi kender dem alt for godt, som de små irriterende dyr, der kredser om søde sager på havebordet, især i sensommeren.

De forskellige hvepse arter ligner hinanden temmelig meget, med deres skrigende sort/gule farver, og strømlinede kroppe.

Når april måned nærmer sig, og man kan gå rundt i bare årmer, så kan man iagttage de første enlige hvepse dronninger, som kommer flyvende, med en dyb brummen. Det er disse hvepse dronninger der starter et hvepsebo op. Ofte er disse enlige dronninger temmelig store i forhold til de hvepse man ser senere på sæsonen.

Hvepse dronningen starter med at anlægge 10-20 celler, og hun passer selv det første kuld hvepse indtil de kan indgå i driften af hvepseboet. Det første kuld af hvepse, er golde hunner med uudviklede kønsorganer. hvepse dronningen udsender nogle hormonstoffer, som undertrykker hvepse arbejdernes udvikling til almindelige hunner. Senere på året kommer der dog både hanner og kønnede hunner til. Hvis hvepse dronningen går til grunde går hele hvepse boet i opløsning.

Arbejder hvepsene sørger både for at pusle om larverne, fordre dem og bygge boet større. Larverne fodres fortrinsvis med fluer og andre insekter, mens de voksne hvepse lever mest af sukker i form af honning, bladluseeksrementer eller lign.

Overlever hvepseboet april og maj måned, så begynder vi at kunne se en forøget aktivitet fra dette hvepsebo, og i midten af juni måned starter hvepseplagen for alvor, hvis det sidder i nærheden af hvor man færdes.

Hvepsesamfund er alle 1-årige, så i starten af efteråret går hele boet i opløsning, og de få befrugtede dronninger der er udklækket finder et sted at overvintre indtil næste forår, hvor hele cyklussen starter forfra igen. Det er vigtigt at nævne, at hvepse aldrig genbruger deres bo, så hvis man finder et hvepsebo fra sidste sommer, så kan man roligt tage det ned, uden at bruge beskyttelse eller bekæmpelsesmidler.

Hvepseboet

Selve hvepseboet består af ganske tyndt papirmateriale, som flere hvepse har gnavet af gamle brædder og tygget sammen med spyt. Man kan faktisk både se og høre hvepse, når de sidder og rasper i gammelt træværk

Hvepseboet vokser sommeren igennem, og kulminerer i august til oktober måned, hvor der typisk kan være et par tusinde hvepsebeboere, og selve boet kan være på størrelse med en badebold. I den slags tilfælde bør man måske overveje ekspertbistand, hvis man vil have bekæmpet boet, da hvepse ofte er ekstra aggressive i sensommerperioden, og kan stikke flere gange.

Man kan groft inddele hvepse boer i følgende grupper

Hvepsestik

Giften fra hvepse brodden er nært beslægtet med slangegift, og består af mange slags komplicerede komponenter. Et hvepsestik er yderst smertefuldt, og der kan forekomme hævelser og væskeudtrækning i området, hvor man har fået et, eller flere hvepse stik. Hvis man bliver stukket i munden, eller i halsen af hvepse bør man straks søge lægehjælp, da slimhinderne kan svulme voldsomt op, så man risikerer at blive kvalt af hvepsestikket. Det samme gælder, hvis man er allergisk overfor insekt- eller hvepsestik.

Hvepse som Smittekilder vs. nyttedyr

Hvepse er mulige smittekilder, da de er kødspisere. Man ser tit hvepse, der sidder på ådsler, og i skraldespande og lign., hvor de sidder og gnaver kød af til deres små hvepselarver, på samme måde som fluer. Hvepse kan gøre megen skade, hvis der er bistader i nærheden, for de fanger nemlig honningbierne i luften, og flyver dem hjem til hvepseboet. Nu har de så både kød, og dessert i en stabil pakkeløsning, da honningbien sikkert var på vej hjem med sin last af nektar.

Hvepse er dog også nyttedyr, idet de voksne hvepse henter mange larver, bladlus, fluer og forskellige andre skadelige insekter til deres små hvepselarver. Har man hvepse i nærheden af sit drivhus, er hvepse med til at holde bestanden af skadedyr som f.eks. bladlus og larver nede på et minimum. Så der bør være en god grund til at fjerne hvepse. Som hovedregel bør man altid kun bekæmpe dem, hvis de er til gene.

Hvepse fjernelse og hvepsebo Bekæmpelse

Da hvepse som sagt hjælper med at holde bestanden af andre skadedyr nede, bør man overveje om det er nødvendigt at fjerne boet. I så fald bør man også overveje, hvorvidt man har mod på at gøre det selv. Hvepse er meget aggressive i forhold til f.eks. bier, og vil være hurtige til at forsvare deres bo. Det betyder der er ret stor sandsynlighed for at blive stukket, hvis man ikke bærer beskyttelsestøj ved bekæmpelse.

Vil man gøre det selv kan man ved frithængende hvepseboer sprøjte insektspray beregnet til flyvende insekter direkte op i boets indgangshul og derefter tage boet ned i en pose. Hvis boet derimod er under udhængsbrædder eller lign. anbefales det at lægge insektpudder ved indflyvningshullet, hvorefter hvepsene slæber det med ind i boet. Det er en god ide at gøre dette flere gange i træk, og gerne om aftenen, hvor hvepsene er mindre aggressive. Man bør aldrig forsøge at dække indflyvningshullet, da hvepsene blot vil lave en ny indgang et andet sted.

Hvis selve hvepseboet ikke generer, og man vælger at lade det være, men man stadig er generet af de flyvende hvepse, så kan man lave en hvepse fælde ved at fylde lidt sukkerholdigt vand eller væske i en flaske. Derved vil hvepsene flyve ned i flasken, men drukne i vandet.

Hvis man er plaget af hvepseboer hvert år kan man overveje at gennemgå sit hus nøje, for at sikre der ikke findes overvintrende dronninger, og evt. sørge for at få lukket indgangshuller til loft, hulmur eller lign.


HvepseEksperten.dk ApS
Telefon 48 24 60 30
Fjernelse af hvepse i et køkkenskab
IMG_1381.jpg

HvepseEksperten.dk ApS
Telefon 48 24 60 30
Fjernelse af hvepse i et køkkenskab
DSC00007.jpg

HvepseEksperten.dk ApS
Telefon 48 24 60 30
Fjernelse af hvepse i et køkkenskab
DSC00008.jpg

HvepseEksperten.dk ApS
Telefon 48 24 60 30
Fjernelse af hvepse i et køkkenskab
DSC00691.jpg
28.jpg
Gratis Rådgivning

På tlf. 48 24 60 30 i Nordsjælland og storkøbenhavn


hvepse

Hvepse - sommer 2015!

Hvis du ser en masse hvepse fare frem og tilbage netop nu, så fortsætter disse lige indtil frosten kommer. Hvis du bor i et gammelt hus, kan du nogle gange opleve at hvepsene trænger ind i huset, når det bliver køligere.

Bestil/Betal online

Hvad gemmer der sig mon i et køkkenskab på 3. sal?

Man hører så meget om svigermødre, men her er en af de bedre historier. (Historien er selvfølgelig opdigtet)

Klik her, HVIS DU TØR Prøv at klikke på billedet

HvepseEksperten.dk ApS
Telefon 48 24 60 30
Fjernelse af hvepse i et køkkenskab
10.jpg

Hvepse i et køkkenskab

Kunden åbnede et køkkenskab, og flåede hvepseboet op, kunden fik godt nok mange stik fra arrige hvepse.


HvepseEksperten.dk ApS
Telefon 48 24 60 30
Fjernelse af hvepse i et skur
22.jpg

Hvepse i et skur

Kunden havde ikke været i skuret i lang tid, så dette hvepsebo var blevet mega stort med mange tusind hvepse indeni.


HvepseEksperten.dk ApS
Telefon 48 24 60 30
Sådan fjerner vi et frithængende hvepsebo
61.jpg

Fjernelse af hvepse

Sådan fjernes et frithængende hvepsebo, inklusiv alle hvepse samt æg og larver hvor hvepseboet er frithængende og kan ses.

Kontakt:
HvepseEksperten.dk ApS
Telefon 48 24 60 30
Bekæmpelse af hvepse, hvor hvepsebo ikke kan ses
28.jpg

Bekæmpelse af hvepse

Sådan bekæmpes hvepse, når hvepseboet ikke umiddelbart kan ses.