Hvepse og Hvepsebo fjernelse / bekæmpelse

Spørgsmål om hvepse overvinter

Jeg vil gerne spørge om alle hvepse dør, eller der er nogle der overvintrer i boet.

mvh
jørgen / Monday, November 05

Hej Jørgen

Alle arbejder hvepse og han-hvepsene dør her i efteråret, og det er kun ca. 10-20 hvepse dronninger der overvintrer på lune lofter og i brændestabler. Det er så disse hvepse dronninger der starter helt nye hvepseboer op i forårs månederne.
Du kan læse om dette i vores nyhedsbrev for Maj - starten på et hvepsebo

Med venlig hilsen
Hvepse Eksperten
Finn Rosenkilde


Spørgsmål om hvepsebo på loft

Hej.

Vi har i dag d. 26-mar været oppe på vores loft og fjerne et hvepsebo fra i sommers. Det var meget stort og falt ned og gik i stykker, da vi prøvede at få det ned. Der var ikke liv i det. Det var ikke sådan helt rundt, men nærmere et helt kunstværk, der sad fast flere forskellige steder. Rundt omkring deroppe sad flere små bordtennisbold-størrelse kugler, som vi også tog ned.

Der var meget aktivitet deroppe hele sommeren, derfor har vi først fjernet det nu og ikke i efteråret.

Spørgsmålet er så om der er chancer for at de vender tilbage og bygger deroppe igen( lige over teressen) ??? Er der noget, man kan gøre for at undgå det ???

På forhånd tak for svar.
Tina og Allan

Svar til Tina og Allan

Hej Tina og Allan

Et hvepsebo er et årigt, og uddør af sig selv i efteråret. Der er ingen aktive hvepseboer nu. I kan læse noget mere om dette emne her

Jeg må desværre skuffe jer, med at man ikke kan gøre ret meget for at undgå at de vender tilbage og bygger igen oppe på loftet. Hvis man ikke er interesseret i at have disse gæster boende, kan man prøve at klaske dronningen i de tidlige forårs måneder, eller evt. støvsuge dronningen ned i støvsugeren. Da det sikkert er Tina's støvsuger, må det da vel også være rimeligt at Tina tømmer støvsuger posen :-)))))

Med venlig hilsen
Hvepse Eksperten
Finn Rosenkilde

Jeg har en forespørgsel vedrørende en bi-art. Monday, May 14

I vores have har vi de sidste par dage haft besøg af nogle enkelte røde bier. Bierne er på størrelse med alm. honningbier, men er nok lidt mere lådden, hvad er det for bier og er de almendelige ?

Da vi ikke har set røde bier før og jeg kan heller ikke mindes at jeg har set dem på billeder eller lign. har det jo skabt lidt undren. Jeg håber de kan være os behjælpelig.

Med venlig hilsen John

Svar til John

Det er jordbier du har i plænen, her kan du læse noget mere om Jord bier

Da det ikke er et skadedyr, men en rigtig god bestøver, behøves du ikke at foretage dig yderligere

Med venlig hilsen
Hvepse Eksperten
Finn Rosenkilde

Et spørgsmål til en expert: Monday, May 19

Jeg har på mit loft (hvor jeg ikke kommer ret tit) opdaget et hvepsebo - mere end fodboldstor på indersiden af min af træ opbyggede sydgavl,med direkte adgang via ventilationshullerne i gavlen.

Jeg er ingen notorisk fjende af hvepse,som jeg grundlæggende betragter som et nyttedyr,men er dog nødt til at få gjort noget,da jeg senere på året skal have håndværker på loftet.

Jeg har i nogle dage haft det underobservation,men har tilsyneladende ikke bemærket liv.Jeg har dog ikke følt mig fristet til at manipulere med det alligevel - men - kan det være et uddødt bo og hvordan kan man i givet fald rimelig risikofrit afgøre dette.

Uffe

Svar til Uffe, Hvepse er faktisk nyttedyr

Du har ret. Hvepse er faktisk nyttedyr, dog ikke når de sidder i børnehaver, eller hvor vi færdes. Du kan roligt fjerne hvepseboet, da det ER fra sidste år. Et hvepsebo genbruges ikke, en hvepse dronning bygger helt forfra. Se nyheds brev: Nyheds brev juni

MEN: af hensyn til håndværkerne bør du fjerne det gamle hvepsebo, da det ikke er særlig morsomt som håndværker, at stå side om side med et hvepsebo. Man ved aldrig om der er nogen derinde, og det er en anelse besværligt at komme hurtigt derfra, hvis der er et aktivt hvepsebo.

Med venlig hilsen
Hvepse Eksperten
Finn Rosenkilde

Vi har nogle spørgsmål om hvepsebo/boer. d. 27. maj

Vi har nu boet i vores hus i 7 somre og hvert år specielt i foråret haft hvepsegener.

Huset er i 2 plan med tegltag og udnyttet tagetage. Gavlene beklædt med træ. I april og maj måned finder vi ofte ca. 1 til 2 gange om ugen en levende eller en død hveps på 1. sal, specielt ved den nordlige gavl. Hen i juni og juli slutter det og i løbet af selve sommeren føler vi og egentlig ikke plaget særligt af hvepse.

Et år fjernede jeg et lille hvepsebo på loftet, ca. 7-10 cm i diameter. Jeg brændtre det i brændeovnen.

I år har vi også haft hvepse i de sidste 2 måneder, men på ingen måde være end det plejer at være. Men så fandt vi en hveps i stuen (grundplan) der var enorm, ca. 3 cm lang. For noget tid siden fandt jeg jeres hjemmeside, og tænkte at her var der sikkert hjælp at hente.

Men jeg har nogle spørgsmål først. Kan I finde og udrydde et eventuelt bo, når vi endnu ikke ved præcist hvor det er?

Kan vi evt gøre noget forarbejde, ved at finde ud af hvor de kommer ind? Og hvis vi skal gøre det, kan I så hjælpe os med et par råd om hvordan man lettest finder det? Er der et specielt tidspunkt på dagen man skal holde øje med dem.? Kan de lokkes frem eller lignende?

Vi hører gernme fra jer, og ser frem til at blive plageånderne kvit.

Med venlig hilsen Annette og Arne

Svar til Annette og Arne

Et hvepse bo er et årigt, så ganle hvepseboer genbruges ikke. Hvert forår starter hvepsedronninger derfor helt forfra med at bygge 10-20 celler i et bordtennis stort hvepsebo. Her kan du læse om hvepse

Jeg kan ikke finde og udrydde et hvepsebo, hvis jeg ikke kan se målrettet trafik frem og tilbage. Denne trafik kan man først se efter 1. juni, så der er ingen grund til at smide penge ud til en skadedyrs bekæmper. Det er denne information som jeg behøver for at kunne bekæmpe hvepseboet

Den hvepse du fandt i stuen, er faktisk en hvepse dronning, som er overvintret på jeres loft. Den kan godt stikke, men gør det sjældent, hvis i da ikke lige kommer til at træde på den.

Man kan ikke lokke hvepse dronningerne frem på nogen som helst måde. Fænomenet forsvander af sig sekv, da dronningerne flyver ud i de fri for at starte et nyt hvepsebo

Husk at jeres plageånder faktisk også er et nyttedyr, og kun bør fjernes, hvis hvepseboet er til gene.

Med venlig hilsen
Hvepse Eksperten
Finn Rosenkilde